Kalender
Nytt för i höst är att vi inleder med kaffe och seminarium (i Stallet på Svenskt Näringsliv, Storgatan 19 Stockholm) klockan 12:00-13:00. Lunch serveras därefter i matsalen på Svenskt Näringsliv klockan 13:00-13:30.
Höstterminen 2024
Direkt skatt
Torsdagen den 12:e september
12:00-13:30
OECD:s Transfer Pricing Guidelines (TPG) som rättskälla – en ny (o)verklig innebörd?!
I vilken utsträckning ska, får och bör TPG användas som rättskälla vid tolkning och tillämpning av intern rätt? Vilka risker och tolkningssvårigheter föreligger i rådgivningssituationer? Under seminariet exemplifierar vi några av dessa genom att uppmärksamma avgöranden från underrätterna.
Medverkande:
Jérôme Monsenego (Stockholms Universitet, PwC), Olov Lewin (Deloitte) och Karolina Viberg (KPMG).
Tisdagen den 12:e november
12:00-13:30
Omstruktureringar – drar inkomstskattereglerna åt samma håll?
Ett dynamiskt och effektivt näringsliv förutsätter att skattereglerna inte onödigtvis fördyrar ombildningar, omstruktureringar och företagsförvärv. Men håller systemet ihop? Vi har å ena sidan regler om t.ex. underprisöverlåtelser, å andra sidan regler som underskottsavdragsbegränsningar. Vad gäller och vad borde förbättras?
Medverkande:
Johan Fall (Svenskt Näringsliv), Anna Romby (PwC) och Marcus Ringborg (Mannheimer Swartling). Ytterligare medverkande kan tillkomma.
Tisdagen den 10:e december
12:00-13:30
Grisen i säcken?!
Vid höstens sista seminarium lovar vi att djupdyka i något spännande ämne! Det kan komma att handla om en fördjupad diskussion rörande någon av sommarens stora utredningar och/eller om frågor kring ränteavdragsbegränsningar med fokus på eventuell ny praxis från EU-domstolen. Vem vet? Kanske fördjupar vi oss i några av de EU-rättsliga förslag som fortsätter att läggas fram i en outtröttlig takt. Vi avvaktar lite och återkommer under hösten med vad denna julklapp kommer att innehålla. En gris i en säck är aldrig fel när det lackar mot jul!
Indirekt skatt
Onsdagen den 18:e september
12:00-13:30
Moms och förmåner – vad är en beskattningsbar transaktion i en ekonomisk verksamhet?
HFD har i senare praxis fastställt ett uppmärksammat ställningstagande från Skatteverket om moms vid löneavdrag för anställdas förmåner, t.ex. förmånscyklar. Det gäller både vid brutto- och nettolöneavdrag. Frågan om vad som är en beskattningsbar transaktion och inte är fortfarane aktuell. Flera intressanta gränsdragningsfrågor kvarstår från både praktiska och teoretiska perspektiv.
Medverkande: Kerstin Alvesson (Skatteverket) och Håkan Larsson (Tholin – en del av Simployer).
Onsdagen den 13:e november
12:00-13:30
VIDA: Digital reporting requirements – förenklingar och fallgropar?
VIDA står i startgroparna och företag behöver anpassa sig till olika digitala rapporteringsskyldigheter, inte bara inom EU, utan också i en större internationell kontext. Vilka förenklingsbehov är möjliga och vad behöver finnas med i den digitala ekvationen för att nå syftet med ökat informationsutbyte?
Medverkande: Björn Erling (Skatteverket) och Anna Sandberg Nilsson (Svenskt Näringsliv).
Måndagen den 9:e december
12:00-13:30
Leveransklausuler och kedjetransaktioner, vem ansvarar för transporten?
Ett återkommande problem vid transporter med flera olika led involverande i samband med unionsinterna förvärv är vem som ansvarar för transporten och hur det påverkar den mervärdesskatterättsliga bedömningen. Här tittar vi närmare på leveransklausulernas betydelse och vem som har rätt att beskatta vad.
Medverkande: Johanna Jakobova (PwC) och Cecilia Lundberg (Atlas Copco).